Užijte si světové lyžování bez pokut. Neznalost zákonů neomlouvá

ZLÍN – Přestože Česká republika nabízí spoustu skvělých lyžařských středisek, každoročně mnoho Čechů vyráží v zimě také do ciziny. Někdo nedá dopustit na svahy v Rakousku či Itálii, další zkouší ski areály v Polsku, ale i Bulharsku nebo Gruzii.

Ať už se vydáte lyžovat kamkoliv, je třeba znát pravidla a zákony, které v dané zemi v souvislosti s lyžováním platí. Víte například, kde je povinná lyžařská helma? A kde můžete dostat tučnou pokutu za transport lyží v autě?

O tom, že je vhodné si před lyžováním seřídit vázání, není pochyb. Člověk si tím zajistí bezpečnou jízdu a může předejít zbytečným úrazům. „Lyžařská střediska samotná doklad o seřízení vázání nevyžadují. Jinak je tomu ale ze stran pojišťoven, které tím velmi často podmiňují uznání případné pojistné události. Rozhodně proto doporučujeme každému lyžaři, aby si u své pojišťovny ověřil, co vše musí splnit, aby byl stoprocentně jištěný,“ konstatoval za AVEX SKI Robert Šperka. Co se týká pojištění, pozor byste si měli dát i v případě, že míříte do Itálie. Právě zde totiž vyžadují po každém lyžaři mít uzavřené pojištění odpovědnosti.

Samostatnou kapitolou je pak požití alkoholu na svahu. Zatímco v Česku, Slovensku či ve Švýcarsku alkohol na sjezdovce není nijak omezen, o něco složitější je už situace v Rakousku či Slovinsku. Samotná střediska v těchto zemích sice alkohol na svahu neomezují, ale policie už má přísnější metr, a pokud při náhodné kontrole zjistí, že je lyžař podnapilý, bez váhání mu zabaví skipas. Ve Francii platí nulová tolerance alkoholu u lyžařů, a jakmile policie zjistí porušení zákazu, neváhá udělit finanční pokutu. To v Itálii a v Polsku může mít lyžař do 0,5 promile alkoholu v krvi. V Itálii na dodržování míry alkoholu dohlíží policie, která v případě porušení tolerance rozdává pokuty. V Polsku si podnapilých lyžařů všímá provozovatel ski areálu, který v případě pochybností volá na místo policii a ta opilcům opět uštědří pokutu.

Řada Čechů je zvyklá vozit lyže přímo v autě. Ani tato zvyklost se ale nemusí vyplatit. Dokonce i v tuzemsku platí, že lyže přepravované uvnitř vozu musejí být řádně ukotveny, což v případě silniční kontroly zhodnotí policista. V Rakousku či ve Francii můžete na transport lyží v autě hned zapomenout. Policie by vám za to nekompromisně napařila pokutu.

A jak je to s lyžařskou helmou? Ideálně by ji měl mít každý, protože v případě kolize vám to může zachránit i život. Z pohledu oficiální legislativy ji však vyžadují do 15 let věku v Chorvatsku, Rakousku, Slovensku i Slovinsku. V Polsku ji musejí nosit děti do 14 let věku a v Itálii do plnoletosti, tedy do 18 let věku. V ostatních zemích její nošení jen doporučují.

Každopádně vyplatí se informace ohledně pravidel spojených s lyžováním před každou cestou prověřit. Ve Švýcarsku a Itálii existuje speciální lyžařský zákon, ve Francii je vše zahrnuto v občanském zákoníku. A pamatujte, úsloví, že neznalost zákonů neomlouvá, platí ve všech zemích!

Zobrazit tabulku Stáhnout tabulku