AVEX SKI slaví 15 let, chystali zde lyže slavnému fotbalistovi i lyžařským olympionikům

Ivan Štěpán před původní AVEX SKI budovou

V těchto dnech slaví zlínský lyžařský servis AVEX SKI 15leté výročí od svého založení. Za tu dobu se zde hodně změnilo, svěřil se Ivan Štěpán, který zde na pozici servismana funguje od úplných začátků. Spolu s dalšími kolegy Jaroslavem Zacharou a později Petrem Máčalou začínali lidem brousit a voskovat lyže ještě ve starém likusáku poblíž fotbalového stadionu na Letné. Tehdy lyžařský servis zabíral asi třetinu objektu, postupně se ale rozšiřoval o další a další kanceláře. Nakonec se lyžařský servis letos přestěhoval do větších prostor, a to prakticky jen přes silnici.

Kolik lyží mu prošlo rukama, už Ivan Štěpán nedokáže ani spočítat. Byly jich tisíce. „Pokrok člověk nezastaví. Dříve jsme na starých strojích připravili tak 10 lyží denně, dnes jsme schopni za stejný čas udělat servis až 120 párů lyží. Mašiny jsou navíc nejen rychlejší, ale čím dál dokonalejší,“ poznamenal Ivan Štěpán.

Zákázníky prý nikdy nijak nerozlišoval, je ale pravdou, že připravoval lyže i slavným osobnostem, například fotbalistovi AFC Ajax či Juventus Turín Zdeňkovi Grygerovi – rodáku z Přílep u Holešova, českému reprezentantovi v alpském lyžování a olympionikovi Martinovi Vráblíkovi či úspěšnému paraolympionikovi v alpském lyžování Patrikovi Hetmerovi. A dokonce mu své lyže svěřili také profesionální závodníci Mezinárodní lyžařské federace FIS.

Za celou svou kariéru mu prý rukama neprošly lyže, které by nebylo možné dát do pořádku. „Vždy jsem se zákazníkům snažil lyže připravit co nejlépe, někdy bylo nutné provést více oprav, ale nikdy jsem nikoho neodmítl. Kde je vůle, je i cesta,“ dodal Ivan Štěpán.

Začátky AVEX SKI