Letošní zimní sezona s sebou přináší nový trend, přibude běžkařů a skialpinistů

Dnešní doba je v mnoha ohledech nejistá a promítá se to do mnoha oblastí, mimo jiné i do lyžování. Nikdo totiž nemůže s jistotou říct, kdy a za jakých podmínek se letos kvůli koronaviru vleky rozjedou. A nejistá je situace nejen u nás, ale i v zahraničí. To ale nahrává jiným zimním sportům, které se tak díky tomu derou do popředí. Řeč je o skalpinismu a běžkování. Ani jedno, ani druhé totiž není závislé na spuštění vleků. Trend pro letošní zimní sezonu je tak daný.

Skialpinismus získává v posledních letech na oblibě a už dávno není výsadou jen horolezců. Jedná se naopak o sport, který může provozovat i naprostý začátečník, a to bez ohledu na věk. Jde v podstatě o turistiku na lyžích, i proto se někdy můžete setkat také s označením skitouring. Musíte si však pořídit speciální vybavení. Nejen lyžařské boty, ale i speciální vázání a lyže se stoupacímí pásy. Díky tomu bez problémů vyjdete na lyžích jakýkoliv kopec, ze kterého pak můžete sjet dolů daleko snadněji než třeba na běžkách. Skialpové lyže jsou ideální do prašanu, jízda v něm nabízí zcela jedinečný zážitek.

A protože jde o individuální sport, který není závislý na provozu lyžařských vleků, je jisté, že si letos získá ještě více fanoušků. Kdo nechce hned investovat peníze do skialpového setu (lyže-vázání-hůlky-boty), může si vybavení nejprve zapůjčit. Třeba v lyžařské speciálce AVEX SKI ve Zlíně, kterou najdete kousek od centra, v ulici Smetanova 2401. Lyže či boty, které si v půjčovně vyzkoušíte, si následně můžete v prodejně i zakoupit.

„Zapůjčení skialpového setu na víkend stojí 1.200 Kč, na 7 dnů 2.100 Kč a na 14 dnů 3.100 korun. V poměru k ceně nového vybavení jde o zlomek ceny,“ konstatovala za lyžařský servis AVEX SKI Adéla Běťáková s tím, že zájemci v AVEX SKI naleznou nejen skialpové sety na půjčení či nové skialpové lyže a lyžáky, ale i další doplňkový sortiment od oblečení až po skialpové batohy. A co víc, pracovníci servisu poskytnou začátečníkům i informace o tom, kde v okolí se dá skialpinismus provozovat, které destinace jsou pro skialp nejlepší a pokud někdo bude chtít, je možné si na místě domluvit i hromadný výšlap pod vedením zkušených skialpinistů z AVEX SKI.

Také běžkařů bude letos na zasněžených kopcích vidět více než kdy jindy, protože ani při této aktivitě nejsou lidé odkázáni na provoz lyžařských vleků ani na vládní opatření. V AVEX SKI naleznete jak klasické běžky, tak i takzvané skintec běžky, a to opět i v půjčovně nebo k zakoupení na prodejně nebo e-shopu. Půjčení běžeckého setu se skintecovým stoupacím pásem stojí na víkend 1.000 Kč, na 7 dnů 1.300 Kč.

Rozdíl mezi klasickými běžkami a skintec běžkami je velký. „Myslím, že kdo jednou vyzkouží běžky skintec, už se ke klasickým běžkám nevrátí,“ konstatovala Adéla Běťáková. A v čem tkví tajemství skintec běžek? Na skluznici mají speciální mohérový pás, díky kterému vám tyto běžky skvěle pojedou do kopce, ale i z kopce, a to bez nutnosti proniknout do alchymie voskování, které je velmi složité. Kdo s běžkami teprve začíná, prakticky ani o ničem jiném než o skintec běžkách neuvažuje. „Ale i lidé, kteří celý život měli klasické běžky, na tuto unikátní bezvoskovou technologii do jakéhokoliv typu sněhu nedají dopustit. Každý běžkař ví, že pokud lyže nejedou, je to k zlosti,“ řekla Běťáková.

Běžky i skialpové sety si lidé mohou v AVEX SKI půjčit jak přímo v kamenné prodejně, tak prostřednictvím on-line půjčovny.