Chcete mít nabroušené brusle jako profesionálové? Zajděte si do AVEX SKI

Tomáš Kudela - Broušení bruslí

Lyžařský servis AVEX SKI nemyslí jen na lyžaře, ale i milovníky bruslení. Pro ně zde pořídili špičkovou brusku PROSHARP ze Švédska, která i rezavé nože promění v super ostré břity. Největší výhodou tohoto plně automatického stroje je, že vám brusle nabrousí vždy stejně, takže si nebudete muset neustále zvykat na jiný typ broušení.

„Už jsem se setkal s bruslaři, kteří rádi jezdí na tupých nožích. Pravdou ale je, že na tupých bruslích se moc dobře jezdit nedá. Při jízdě vám pak nože „nedrží“, hůře se dá zabrzdit a celkově není jízda tak komfortní, jako na ostrých nožích,“ konstatoval Tomáš Kudela, který má v AVEX SKI projekt broušení bruslí na starost.

Výhody kvalitního stroje v AVEX SKI objevili už i profesionální hokejisté z extraligového celku PSG BERANI Zlín. „Z toho máme velkou radost a je to pro nás jasný signál, že svou práci děláme dobře,“ konstatoval Kudela. Do pořádku zde dají takřka jakékoliv brusle. Rezavé i karbonové, na hokej i na krasobruslení. Hodně zákazníků sem přichází také se zcela novými bruslemi, protože z výroby jim formátování a nabroušení obvykle chybí. „Jediné, co naše bruska nezvládne, jsou brusle na rychlobruslení. Na to je potřeba o něco větší stroj. Zatím ale nikdo tento typ bruslí u nás nabrousit nechtěl,“ poznamenal Tomáš Kudela s úsměvem.

Jinak je třeba nabrousit brusle, pokud s nimi vyrážíte na zamrzlý rybník, jinak když jezdíte na tvrdém ledě. „Profesionální hokejisté většinou oceňují, že si mohou určit hloubku žlábku podle svého gusta. Běžným amatérským bruslařům brousíme takzvaně na střed, aby jim brusle dobře jely na všech různých površích, tedy na stadionu, venkovním kluzišti i měkkém ledu na zamrzlé vodní ploše. Jízda na ostrých nožích je nejen o komfortu, ale i funkčnosti a bezpečnosti. Kdo si jednou nechá brusle opravdu dobře nabrousit, už většinou nechce jinak,“ dodal Kudela.

Nabrousit brusle

Broušení bruslí na Pro Sharp