Chcete vyrazit na hory a půjčit si kvalitní lyžařský set? Máte nejvyšší čas!

Adéla Běťáková v půjčovně AVEX SKI

Ne každý lyžař disponuje vlastním lyžařským vybavením, a tak jistě přivítá možnost si lyžařský set vypůjčit. Největší půjčovnu v regionu najdete v lyžařském servise AVEX SKI. Na výběr zde mají přes 700 párů lyží, běžek, snowboardů a skialpů. Hlavním těžištěm nabídky je celosezonní zápůjčka dětských setů (lyže, hole, lyžáky). Právě dětem totiž rodiče kvůli růstu často odmítají každoročně kupovat nové lyže a lyžáky. Nejmenší lyže, jaké zde seženete, jsou velikosti 70 cm, nejmenší lyžáky vám zde pak nabídnou ve velikosti 24,5, což je velikost vhodná pro dítě ve věku asi 2,5 až tři roky.

Pokud si vyberete dětský lyžařský set, zaplatíte za celou sezonu (tedy až do konce dubna) 1 790 korun, carvingový set pro dospělé vyjde na 2 650 korun. Za tyto částky získáte perfektně seřízené a nabroušené lyže, lyžařské boty a hůlky. V půjčovně nenajdete žádné staré a opotřebované lyže, ale zbrusu nové kousky. Opotřebované, ale stále kvalitní lyže totiž AVEX SKI pravidelně věnuje dětem z dětského domova. A pokud si budete chtít k lyžařskému setu půjčit také helmu a brýle, zaplatíte ještě 550 korun navíc.

Jestliže víte, že tuto sezonu vyrazíte někam na svah a budete si chtít lyžařské vybavení půjčit, je třeba na to myslet v předstihu. V lednu už totiž bývá často pozdě. „Každoročně se najde určitá velikost, která je hned pryč. Letos takto raketově mizí lyže velikosti 140 cm a lyžáky číslo 40 až 42. Ale pomalu a jistě mizí i ostatní velikosti. Rozhodně není moudré s vypůjčením lyží nějak dlouho vyčkávat, už nyní totiž není výběr tak bohatý, jako byl třeba v říjnu či listopadu,“ řekla za AVEX SKI Adéla Bětáková.

Pokud si půjčíte lyžařský set v AVEX SKI, máte záruku, že obdržíte nejen kvalitní vybavení, ale především vám jej zde opravdu profesionálně seřídí. A rozhodně si můžete být jisti, že vám zde nedají špatnou velikost. „Pokud má například dítě, které se jede učit lyžovat na lyžák, velké lyže, jen horko těžko se něco naučí. A pokud si navíc obuje větší lyžáky, zadělává si tím doslova na malér. Při pádu si ve velkých lyžácích může způsobit například komplikovanou zlomeninu holenní kosti. Na špatně seřízených lyžích může při nečekaném karambolu z lyží doslova vypadnout, což s sebou opět nese riziko úrazu,“ poznamenala Adéla Bětáková.

Správná velikost lyží a lyžáků je tedy základ, stejně jako perfektní nabroušení lyží a seřízení vázání. Vázání se seřizuje na základě hmotnosti lyžaře. Buď tedy svou váhu znáte, nebo vás zváží přímo v půjčovně. Kromě své výšky a váhy by zákazníci měli být i dostatečně sebekritičtí a měli by umět objektivně říct, jak moc dobří lyžaři jsou. „Začátečníkům doporučujeme měkčí lyže. Pokud ale dorazí začátečník, který váží 120 kilogramů, musíme pro něj zvolit lyže tvrdší, protože klasické začátečnické by pro něj nebyly dostatečně stabilní,“ doplnila Adéla Bětáková. Dodala, že ne všechny děti si mohou vybírat dětské sety. Pokud má dítě 170 cm a nohu o velikosti 42 či 43, bude si už muset vybírat z dospělého carvingového setu.

Do půjčovny